Op jacht gaan naar de volgende Nvidia zal jouw rendement verlagen!

apr 23, 2024

Soms komt het voor dat bepaalde aandelen een enorme koersstijging laten zien. Voorbeelden zijn Google, Apple en recent Nvidia. Deze prestaties van de “Magnificent 7” in 2023 kunnen sommige beleggers doen afvragen hoe ze het volgende Nvidia of Apple kunnen spotten, specifiek welke technologische verstoring hun aandelen zal doen stijgen. Beleggingsfondsen en ETF’s gericht op opkomende technologieën beloven blootstelling te bieden aan deze kansen.

Echter, beleggers met breed gediversifieerde portefeuilles hebben waarschijnlijk al aandelen in veel bedrijven die verwacht worden aan de leiding te staan van innovatie. Degenen die deze blootstelling willen vergroten, moeten zich bewust zijn dat strategieën gericht op opkomende technologieën kenmerken vertonen die wijzen op lagere verwachte rendementen. Bijvoorbeeld, een analyse van 13 Amerikaanse beleggingsfondsen en ETF’s, geselecteerd op basis van trefwoorden zoals “disrupt” of “transform” in hun namen, toont aan dat meer dan de helft (negen van de 13) meer gericht zijn op groei vergeleken met de brede markt, zoals gemeten door de Russell 3000 Index, en alle zijn minder winstgevend. Sterker nog, de meeste (acht van de 13) zijn zelfs minder winstgevend dan het waarde-segment van de markt.

Uiteindelijk is proberen te raden wie de volgende grote technologische doorbraak zal zijn in wezen een vorm van aandelenselectie. Historisch gezien is deze benadering niet gunstig gebleken voor de meeste fondsbeleggers. Het is over het algemeen verstandiger om aandelen te overwegen op basis van systematische verschillen in verwachte rendementen, in plaats van op speculatieve potentieel.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!