In Memoriam: Daniel Kahneman

mrt 28, 2024

Daniel Kahneman, een Israëlisch-Amerikaanse psycholoog en bestsellerauteur wiens Nobelprijswinnend onderzoek de economie – evenals gebieden variërend van sport tot volksgezondheid – op zijn kop zette door aan te tonen in hoeverre mensen logica opzijzetten en tot conclusies springen, is overleden op 27 maart. Hij is 90 geworden.

Zijn dood werd bevestigd door zijn stiefdochter Deborah Treisman, fictieredacteur bij de New Yorker. Ze zei niet waar of hoe hij is overleden.

Dr. Kahnemans onderzoek was vooral bekend om het weerleggen van het idee van de “homo economicus,” de “economische mens” die sinds het tijdperk van Adam Smith werd beschouwd als een rationeel wezen dat handelt uit eigenbelang. In plaats daarvan vond Dr. Kahneman dat mensen vertrouwen op intellectuele kortere wegen die vaak leiden tot ondoordachte beslissingen die ingaan tegen hun eigen beste belang.

Deze misleide beslissingen vinden plaats omdat mensen “veel te veel beïnvloed worden door recente gebeurtenissen,” zei Dr. Kahneman eens. “Ze zijn veel te snel om conclusies te trekken onder sommige omstandigheden en, onder andere omstandigheden, zijn ze veel te traag om te veranderen.”

“We are prone to overestimate how much we understand about the world and to underestimate the role of chance in events”.

Dr. Kahneman was verbonden aan de Universiteit van Princeton toen hij in 2002 de Nobelprijs voor de Economie won “voor het integreren van inzichten uit psychologisch onderzoek in de economische wetenschap, vooral met betrekking tot menselijk oordeel en besluitvorming onder onzekerheid.” Hij deelde de prijs met Vernon L. Smith, destijds van George Mason University in Virginia, die pionierde met het gebruik van laboratoriumexperimenten in de economie.

“Het feilbare denken” (oorspronkelijke Engelse titel: “Thinking, Fast and Slow”) is een boek van Daniel Kahneman waarin hij de twee systemen uiteenzet die ons denken vormgeven: Systeem 1 is snel, intuïtief en emotioneel; Systeem 2 is langzamer, meer deliberatief en logischer. Kahneman verkent hoe deze twee systemen ons oordeel en besluitvorming beïnvloeden, vaak op manieren die ons vatbaar maken voor fouten en vooroordelen. Door een breed scala aan onderzoeksresultaten en persoonlijke anekdotes te gebruiken, illustreert Kahneman hoe onze mentale processen ons kunnen misleiden, maar biedt hij ook inzicht in hoe we betere beslissingen kunnen nemen. Het boek is zowel een samenvatting van Kahnemans eigen baanbrekende onderzoek in de psychologie en gedragseconomie als een toegankelijke gids voor het begrijpen van de complexiteit van menselijk denken. “Het feilbare denken” is een invloedrijk werk dat lezers aanzet tot nadenken over hoe ze denken en is bekroond met meerdere prijzen, waaronder de National Academy of Sciences Communication Award.

Kahneman gaf recent in een podcast zijn mening over actief – en passief beleggen. 

“All behavioural economists are against active investing — I might as well say it outright — because we think the market is unpredictable, or very, very difficult to predict. And yet we believe people who believe they can predict the market. That illusion is very important.”

Voor degene die de podcast met Kahneman willen beluisten, hier is de link

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!