Het Amerikaanse schuldenplafond en beleggers

mei 25, 2023

Als de voortdurende discussie over het schuldenplafond je een verwarrend gevoel van déjà vu geeft, hoef je je geen zorgen te maken. Het schuldenplafond weerspiegelt het bedrag aan geld dat het Amerikaanse Congres heeft geautoriseerd voor de regering om te lenen, en het Congres kan autorisaties verhogen wanneer de regering het bestaande plafond nadert of bereikt. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft het Congres sinds 1960 effectief 78 keer gehandeld om het schuldenplafond te verhogen. Soms hebben beleidsmakers moeite gehad om consensus te bereiken voor deze verhogingen.

De Verenigde Staten bereikten effectief het schuldenplafond in januari, waardoor het Ministerie van Financiën “buitengewone maatregelen” nam om de bestaande schulden en verplichtingen te blijven voldoen. Maar Minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd dat de “X-datum”, wanneer deze buitengewone maatregelen uitgeput kunnen raken, al op 1 juni zou kunnen zijn. Naarmate de X-datum nadert zonder een politiek consensus om het schuldenplafond te verhogen, vragen veel beginnende beleggers zich af hoe het overschrijden van het schuldenplafond hun investeringen zou kunnen beïnvloeden.

Hoewel debat over de schuldplafond zenuwslopend kan zijn, zijn de gevolgen voor beleggers onzeker. Historisch gezien heeft het Congres altijd het schuldenplafond verhoogd, en zelfs als het Congres er niet op tijd in slaagt om het plafond te verhogen, is het niet duidelijk wat dat praktisch zou betekenen.

Een scala aan betalingen kan worden beïnvloed, van salarisbetalingen voor federale werknemers tot rente- en aflossingsbetalingen op federale schulden. Het is echter grotendeels niet productief om te proberen waarschijnlijke scenario’s te voorspellen, aangezien de markten de mogelijke uitkomsten al hebben ingeprijsd.

Vasthouden aan een solide beleggingsplan dat is ontworpen om langetermijndoelen te bereiken, kan beleggers helpen voorbij de huidige onrust te kijken.

Evidence: Prijzen boven experts

Naarmate de X-datum nadert zonder duidelijk pad naar politieke oplossing, kunnen we reacties en verhoogde volatiliteit waarnemen in zowel de aandelen- als de vastrentende markten. De onderhandelingen over het schuldenplafond zijn slechts een van de vele factoren die invloed hebben op de prijzen van effecten. Tijdens de schuldencrisis van 2011 daalden de Amerikaanse staatsobligatierendementen gedurende de periode rondom de gespannen onderhandelingen die in augustus werden opgelost (zie Bijlage 1), ondanks de verlaging van de kredietwaardigheid van Amerikaanse staatsobligaties door S&P van AAA naar AA+.

Het kijken naar eerdere voorbeelden kan ons niet vertellen wat er in de toekomst zal gebeuren, maar het kan ons wel herinneren dat proberen de markt te voorspellen een dwaas streven is. Een beleggingsaanpak die rekening houdt met actuele prijs- en rendementsinformatie stelt beleggers in staat om gebruik te maken van de collectieve wijsheid van de markt en de realtime aanpassing aan veranderende marktomstandigheden.

Flexibiliteit boven voorspellingen

Marktvolatiliteit is een onderdeel van beleggen. Het omgaan met onzekerheid is een voorwaarde om risicopremies te verdienen, en tijden van verhoogde onzekerheid kunnen vaak gepaard gaan met meer volatiliteit. Door te plannen voor onzekerheid met een flexibel en aanpasbaar beleggingsproces kun je navigeren door volatiele marktomgevingen terwijl je je richt op je doelen. Reageren op korte-termijnonzekerheid kan een snelle manier zijn om de voortgang richting langetermijndoelen te verstoren.

Een beleggingsaanpak met ingebouwde flexibiliteit stelt portefeuillebeheerders in staat om zich in realtime aan te passen aan veranderingen in marktprijzen of kredietmarges. Het biedt ook ruimte voor verstandig portefeuillebeheer om onnodig handelen tijdens periodes van verhoogde volatiliteit te voorkomen. Bepaalde soorten beleggingsstrategieën, zoals traditioneel indexbeleggen, kunnen beperkingen ondervinden die hun flexibiliteit beperken omdat ze een index nauwgezet moeten volgen, ongeacht de huidige marktomstandigheden.

Het ontwerpen van beleggingsportefeuilles en processen met flexibiliteit kan portefeuillebeheerders en handelaren extra tools geven om lopende risico’s op een verstandige manier te beheren, mogelijk kosten te verlagen en zich te blijven richten op hogere verwachte rendementen, zelfs in tijden van verhoogde marktvolatiliteit. Dit jaar is de volatiliteit van de rente op Amerikaanse staatsobligaties verhoogd (zie Bijlage 2), hoewel deze niveaus worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder verwachtingen voor de federale rente.

 

 

 

Conclusie: Diversificatie boven Discussies

Wanneer beleggers geconfronteerd worden met onzekerheid, blijft diversificatie een van de belangrijkste instrumenten voor risicobeheer die tot hun beschikking staan. Hoewel een technisch faillissement van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk wereldwijde schokgolven teweeg zou brengen, zijn wij van mening dat een gebalanceerde vermogensallocatie van wereldwijde aandelen en vastrentende beleggingen, in combinatie met een langetermijnbeleggingshorizon, de beste middelen zijn die beleggers kunnen gebruiken om kortetermijnonzekerheid en onzekerheid dichter bij huis te doorstaan.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Disclaimer

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Dit artikel is een vrije vertaling van: 

https://alphaarchitect.com/2023/05/gold/