EBI feliciteert Douglas W. Diamond met de Nobelprijs

okt 11, 2022

EBI Capital feliciteert Douglas W. Diamond met de toekenning van de Nobelprijs voor Economische Wetenschappen 2022. Professor Diamond is verbonden aan Dimensional,  ontving de prijs op 10 oktober voor zijn onderzoek naar banken en financiële crises.

Professor Diamond is verbonden aan de University of Chicago Booth School of Business. Hij werd onderscheiden samen met voormalig Federal Reserve-chef Ben Bernanke, die nu werkzaam is bij het Brookings Institution, en Philip H. Dybvig, econoom aan de Washington University in St. Louis.

Professor Diamond wordt beschouwd als een grondlegger van de moderne banktheorie, en zijn werk heeft mede vorm gegeven aan de manier waarop overheidsfunctionarissen en anderen financiën benaderen, vooral in tijden van marktstress.

“We zijn vereerd dat we nauw mogen samenwerken met professor Diamond, waarderen zijn inzet om ons te helpen innoveren en goede beleggingsoplossingen voor klanten te bieden, en feliciteren hem met deze welverdiende erkenning van zijn bijdragen aan onderzoek en economische wetenschappen,” zei Dimensional-oprichter en uitvoerend voorzitter David Booth.

Dimensional heeft een traditie om nauw samen te werken met wetenschappers die de firma helpen bij haar werk om onderzoeksgedreven beleggingsoplossingen te bouwen. Professor Diamond is de vijfde academicus met nauwe banden met Dimensional die de Nobelprijs ontvangt. Drie oprichtende leden van de raad van bestuur van het bedrijf of de fondsen van het bedrijf – Eugene Fama, Merton Miller en Myron Scholes – ontvingen de prijs al eerder. Robert Merton, momenteel de Resident Scientist van het bedrijf, is ook een Nobelprijswinnaar.

Professor Diamond ontving eerder de Onassis Prize in Finance, de CME Group-Mathematical Sciences Research Institute Prize in Innovative Quantitative Applications en de Morgan Stanley-American Finance Association Award for Excellence in Finance.

Naast zijn werk aan de Universiteit van Chicago heeft Professor Diamond lesgegeven aan Yale University en was hij gasthoogleraar aan de MIT Sloan School of Management, de Hong Kong University of Science and Technology en de Universiteit van Bonn. Hij behaalde in 1975 een bachelor in economie aan de Brown University en in 1976 en 1977 een master en in 1980 een PhD in economie aan Yale. Hij trad in 2017 toe tot de fondsbestuur van Dimensional.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!