De vele voordelen van Evidence Based Indexbeleggen? Praktijkvoorbeeld Meta

feb 5, 2024

Indexbeleggen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, maar veel beleggers zijn zich niet bewust van de verschillende vormen van indexbeleggen. Bij EBI (Evidence Based Indexbeleggen) vinden we het belangrijk om de kenmerken van deze verschillende vormen uit te leggen. In dit artikel bespreken we de voordelen van Evidence Based Indexbeleggen versus conventioneel indexbeleggen.

Voordeel Evidence Based Indexbeleggen: Dagelijks kunnen inspelen op marktontwikkelingen

Veel mensen denken dat indexbeleggen een passieve vorm van beleggen is, maar in werkelijkheid bestaan er geen volledig passief beheerde beleggingsfondsen of een ETF’s (Exchange Traded Fund). In alle beheerde strategieën worden investeringsbeslissingen genomen. Wat voor jou als belegger belangrijk is, is het leidende principe achter deze beslissingen: is het doel om jouw rendement te maximaliseren of om te voldoen aan specifieke beperkingen?

Een voorbeeld van de impact van deze beslissingen is onder andere de handelsfrequentie. Zo worden indices jaarlijks of halfjaarlijks herwogen. Dat betekent dat slechts één keer per jaar of in sommige gevallen twee keer per jaar, de portefeuille bij conventioneel indexbeleggen wordt aangepast aan de op dat moment geldende indexregels. Naast deze beperkte meetmomenten wordt de portefeuille dus niet aangepast.

In de praktijk kunnen er echter ontwikkelingen zijn, waarvan je als belegger wenst dat jouw fondsbeheerder hier op inspeelt.

Een prakijkvoorbeeld: Meta

Iedereen kent de onderneming Meta (voorheen Facebook).

Stel je bent een belegger en je wenst gebruik te maken van wetenschappelijk aangetoonde factoren, zoals de value-premie. Dan zou je graag zien dat als een aandeel valt onder de ‘value’-definitie ‘, jouw fondsbeheerder opname van een dergelijk aandeel altijd zou overwegen en niet alleen op het moment van een indexaanpassing.

Eind 2022 begon de koers van Meta flink te dalen. Deze daling zorgde ervoor dat de waardering van Meta ook sterk afnam. De waardering daalde zo sterk dat het aandeel veranderde van groeiaandeel naar waardeaandeel. Zo kwam het aandeel terecht in het universum van het Dimensional Global Value Fund. Bij EBI beleggen we in dit fonds om blootstelling te krijgen aan de value-premie.  Het fonds is in februari 2022 begonnen met het opnemen van Meta tot februari 2023.

 

Zoals je kunt zien is de positie in Meta opgenomen gedurende de periode dat de koers van Meta sterk onder druk stond. Toen de koers begon te herstellen is het bijkopen uiteindelijk gestopt. Op dit moment is Meta de grootste positie binnen het fonds en valt het niet meer onder de definitie van waarde. ‘Betekent dit nu dat dit fonds gelijk verkocht wordt? Nee, dat zou je als belegger niet wensen. Er is namelijk sprake van een positief momentum. Pas zodra dit positieve momentum stopt, zal het belang in Meta afgebouwd worden. 

Wat heeft conventioneel indexbeleggen met Meta gedaan?

Heeft conventioneel indexbeleggen voor haar beleggers weten te profiteren van deze mogelijkheid? Helaas niet. Tijdens de indexaanpassingen voldeed Meta namelijk niet aan de indexdefinitie. 

EBI’s resultaat: Het verslaan van de index!

Het gevolg van deze flexibiliteit is dat het Dimensional Global Value Fund de onderliggende index heeft verslagen. Zo bedraagt het gemiddelde jaarrendement van het Dimensional Global Value Fund 8,49% en bedraagt het gemiddeld jaarrendement van de MSCI Wereld Value Index 7,73% per jaar. Een verschil van maar liefst 0,76% per jaar. 

Het toepassen van flexibiliteit zorgt er – mede – voor dat 70% van de Dimensional fondsen over de lange termijn de index weet te verslaan!

 

Conclusie

Herwegingseffecten zoals deze dienen als een herinnering dat conventioneel indexbeleggen actieve beleggingsbeslissingen omvat die beleggers geld kunnen kosten. Evidence Based Indexbeleggen is een beleggingsbenadering die niet star de willekeurige regels volgt. Hiermee wordt waarde toegevoegd door beslissingen te nemen die gericht zijn op het maximalieren van de verwachte rendementen.

Bij EBI Capital gebruiken we wetenschappelijk bewezen inzichten om jouw kans op succes te maximaliseren.

 

 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!