De kristallen bol illusie

aug 18, 2023

Stel je eens voor dat je de beschikking had over een glanzende kristallen bol. Een betoverend object dat je de toekomst kon onthullen, een venster naar de mysteries van morgen. Zou je dan kunnen profiteren van de krachten die het bezit? Voor velen is beleggen een gepassioneerde bezigheid, een dans met de financiële markten die soms genadeloos en soms verrassend genereus kan zijn. Maar laten we eerlijk zijn, beleggen is geen exacte wetenschap. Het is eerder een kunst die gedijt op kennis, ervaring en een flinke dosis nederigheid.

Ikzelf ben reeds meer dan drie decennia verstrengeld met de wereld van beleggen. Ik heb de hoogtes en laagtes ervaren, de winsten en verliezen doorstaan. De leerschool van de financiële arena heeft me één waarheid doen inzien: het voorspellen van toekomstige koersbewegingen is een hachelijke onderneming. Dit is geen loze overtuiging, maar een feit dat wordt versterkt door de onweerlegbare stroom van wetenschappelijk bewijs.

Desalniettemin blijft een schare beleggers, al dan niet geleid door de stemmen van financiële experts, zich toewijden aan de kunst van het voorspellen. Kunnen we de economische recessies anticiperen? Zullen politieke verschuivingen de markten beïnvloeden? Wat zijn de rentevooruitzichten? Deze vragen zijn als bellen die rimpelingen in het water creëren, maar het is duidelijk dat geen enkele steen, hoe helder ook, de exacte patronen van die rimpelingen kan voorspellen.

Dus, stel je voor dat ik je een glinsterende kristallen bol overhandig. Eentje die je de antwoorden op deze vragen kan ontsluieren. Zou dat je transformeren tot een onfeilbare beleggingsgenie? Mijn overtuiging zegt van niet. Zelfs als we de toekomstige gebeurtenissen konden zien, is het nog altijd een onmogelijke taak om de reacties van beleggers te voorspellen. Het is als het lezen van een boek waarvan de plot zich aanpast terwijl je het leest.

Laten we een denkbeeldige reis maken naar december 2020. Stel je voor dat je de kristallen bol vasthoudt en ziet dat de ECB haar rentetarieven binnen drie jaar met een ongelooflijke 4,25% zal verhogen. Je ontdekt dat inflatie de 10% zal overstijgen, terwijl geopolitieke onrust en economische neergang de krantenkoppen zullen domineren. Je zou denken dat je alle juiste zetten doet en al je aandelen verkoopt. Maar verrassend genoeg blijken aandelen gemiddeld 26% hoger te staan. Een duidelijk voorbeeld van hoe de realiteit de beste voorspellingen kan tarten.

Dit herinnert me aan het heden, waar de Nederlandse economie worstelt en sommige stemmen die ooit de kredietcrisis met precisie voorzagen, nu de inzet verleggen naar een aanstaande koersdaling. Als we eerlijk zijn, is het duidelijk dat zelfs als we de economische toekomst zouden kennen, we nog altijd in het duister tasten over de reacties van de massa. Inzicht in morgen leidt niet automatisch tot rijkdom vandaag.

En dit is waar we bij EBI Capital op leunen. Wij erkennen dat voorspellen een ongrijpbare kunst is, een dans met schaduwen die zich altijd buiten ons bereik bevinden. In plaats van onze energie te verspillen aan het najagen van spookbeelden, richten we ons op robuuste strategieën en een solide fundament. We begrijpen dat de kracht van beleggen niet ligt in het lezen van de toekomst, maar in het navigeren door het heden met wijsheid en inzicht. Onze focus ligt op het bouwen van veerkrachtige portefeuilles die zich kunnen aanpassen aan wat de wereld ook voor ons in petto heeft.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!