Conventioneel indexbeleggen: Welke index is de beste index?

apr 29, 2024

Op het moment dat je gaat beleggen zijn meerdere keuzes zeer belangrijk. Denk aan de keuze tussen actief beleggen en passief beleggen. Voor beleggers die – terecht – kiezen voor passief beleggen, is er nog een belangrijke keuze te nemen, namelijk de keuze tussen conventioneel indexbeleggen of evidence-based indexbeleggen. Bij conventioneel beleggen dient er een keuze gemaakt te worden welke index ‘gevolgd’ gaat worden. Bij evidence-based indexbeleggen wordt er een keuze gemaakt aan welke rendementsbepalende factoren de portefeuille blootgesteld gaat worden. 

Aan de hand van een concreet voorbeeld zullen we dit toelichten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het verwachte rendement van aandelen van kleine ondernemingen hoger is dan het verwachte rendement van aandelen van grote aandelen. Dit extra rendement wordt de ‘small-cap’- premie genoemd. Dit extra rendement zorgt voor meer vermogensopbouw bij beleggers. 

Bij evidence-beleggen wordt er – op een wetenschappelijke wijze – belegt in aandelen van kleine ondernemingen. Bij conventioneel indexbeleggen is de vraag welke small-cap index het beste gevolgd kan worden. 

Indices zijn steekproeven van de markt en er zijn aanzienlijk verschillen tussen indexaanbieders, afhankelijk van verschillen in de methodologie voor het samenstellen. Dit is nergens duidelijker dan bij Amerikaanse small-cap aandelen. Het verschil in rendementen tussen de beste en slechtste performer onder de drie grote indices—de S&P SmallCap 600 Index, Russell 2000 Index en CRSP US Small Cap Index—bedroeg gemiddeld 4,9% per jaar in de afgelopen twee decennia. Deze kloof in rendementen heeft zelfs een paar keer de dubbele cijfers bereikt.

De grafiek toont willekeur in de winnende index van jaar tot jaar. Alle drie indices zijn ooit de best en de slechtst presterende index geweest. Geen enkele index springt eruit als een “betere” manier om het rendement van ‘small caps’ vast te leggen. ETF’s en/of indexfondsen die één van deze indices volgen, kunnen rendementen mislopen vanwege indexbeperkingen, zoals willekeurige herbalanceerfrequentie en het ontbreken van een dagelijks proces.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!