Beleggingslessen van EBI: Kies de juiste index

mei 22, 2024

Inleiding

Indexbeleggen is – terecht – een fantastische beleggingsstrategie. Helaas constateren wij dat in de media en ook bij professionele beleggers het begrip indexrendement niet altijd goed begrepen wordt. Het rendement van een belegging – dus ook het indexrendement – bestaat uit twee afzonderlijke componenten. De eerste component is de waardestijging of waardedaling van de belegging. De tweede component zijn de dividend- en renteinkomsten van de belegging.

Voor elke belegger is er slechts één rendementsgetal van betekenis en dat is uiteraard het totale rendement. Dit is dus de combinatie van de waardeontwikkeling en de ontvangen inkomsten van de belegging.

Helaas is dit een aspect waarin de beleggingsindustrie en de financiële media beleggers voortdurend misleiden. Waarom? Omdat, met slechts een paar uitzonderingen (Duitsland en Brazilië), alle grote aandelenindices ter wereld prijsindices zijn, die stijgende of dalende koersen weerspiegelen maar inkomsten volledig negeren.

Voorbeeld AEX

Wellicht heb je in de media gelezen dat de AEX-index recent de 900 puntengrens heeft overschreden. Voorbeelden lees je hier, hier en hier.

Wat er niet wordt verteld in de media is dat de vermelde AEX-index een prijsindex is. Alle ontvangen dividenden zijn volledig uitgesloten. Dit heeft grote consequenties voor de berekening van het rendement. Waar de prijsindex van de AEX rond de 911 punten noteert, is de ‘echte’ waarde van de AEX-index 3.529 punten! Dat is 3,87 maal meer. Dat is een enorm verschil.

Wil je zelf de verschillen zien? Klik dan hier voor de AEX prijsindex en hier voor de AEX total return index.

Onze Amerikaanse collega’s van IFA hebben een mooie tabel gemaakt die het verschil duidelijk laat zien voor twee bekende Amerikaanse indices.

 

Waarom maken wij ons hier druk om?

Waarom is het zo’n probleem dat indices zoals de AEX, S&P 500 en de Dow Jones prijsindices zijn?

Het simpele antwoord is dat er overweldigend bewijs is dat de belangen van beleggers het beste worden gediend door simpelweg brede marktindices te kopen en te houden, en eventuele dividenden die ze ontvangen opnieuw te investeren. Beleggers zouden daarom duidelijk en eenvoudig moeten kunnen zien welke rendementen buy-and-hold beleggingen in deze grote indices over verschillende tijdsperioden zouden hebben opgeleverd. Helaas is dat in de meeste gevallen niet het geval.

Frustrerend genoeg zijn de ’total return’-cijfers voor de meeste indices wel beschikbaar, maar je moet er naar zoeken. Als je bijvoorbeeld “S&P 500 return” op Google zoekt, is het bijna altijd de ‘price’-index die als standaard naar voren komt.

Waarom kunnen we het volledige plaatje niet zien?

Natuurlijk wil de beleggingsindustrie niet dat je als lange termijn belegger een buy-and-hold strategie toepast. Er wordt namelijk heel weinig verdiend aan beleggers die gewoon indexfondsen kopen en aanhouden en de ontvangen dividenden herinvesteren.

Voorbeeld:

  • Brokers willen dat je handelt zodat ze commissies kunnen ontvangen en winst kunnen maken op de bied-laat spread.
  • Fondsbeheerders willen dat je investeert in actief beheerde fondsen, die veel hogere vergoedingen vragen dan indexfondsen.
  • Beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders willen dat je denkt dat zij de expertise hebben om de juiste fondsen te kopen en te verkopen, en dat op precies het juiste moment. Er is meer dan voldoende bewijs dat niemand over deze gave beschikt.

De financiële media hebben ook hun eigen belangen. De reden waarom media zelden de voordelen van buy-and-hold indexering noemen, is dat het niet genoeg klikken of advertentie-inkomsten genereert. Ze weten dat lezers veel eerder klikken op verhalen die suggereren dat er snellere wegen naar rijkdom zijn.

Met andere woorden, zowel de beleggingsindustrie als de financiële media hebben er belang bij om je niet het hele plaatje te laten zien.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!