Beleggingslessen van EBI: Focus niet op dividendrendement

mei 17, 2024

Inleiding

Beleggers die fondsen selecteren op basis van dividendrendement moeten zich ervan bewust zijn dat een hoog rendement geen garantie is voor een hoger verwachte opbrengst. Het plotten van de 10-jarige geannualiseerde rendementen versus het gemiddelde dividendrendement voor Amerikaanse large cap aandelenfondsen laat geen betekenisvolle relatie tussen de twee zien. Veel van de best presterende fondsen in deze categorie hadden juist een dividendrendement dat onder het gemiddelde lag.  Bovendien kunnen fondsen die specifiek op een hoog dividendrendement mikken, aan beide uiteinden van het rendementsspectrum worden gevonden.

Het totale rendement van een aandeel bestaat uit zowel kapitaalgroei als dividenden. Het benadrukken van slechts één component kan de diversificatie verminderen en, zoals de gegevens laten zien, mogelijk niet jouw verwachte rendement verhogen.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!