EBI Capital: De expert in Evidence Based Indexbeleggen

 

 

De voordelen van Evidence Based Indexbeleggen?

Evidence Based Indexbeleggen is een systematische beleggingsaanpak waarbij beleggingsbeslissingen gebaseerd moeten zijn op empirisch bewijs, ondersteund door degelijke academische studies.

Onze gedisciplineerde en objectieve aanpak combineert de lessen uit meer dan een eeuw aan marktdata met inzichten uit Nobelprijswinnend onderzoek.

Meer rendement dan actief beleggen of conventioneel indexbeleggen

De wetenschap heeft aangetoond welke kenmerken van aandelen en obligaties de hoogste rendementsverwachting hebben. Door bij de structuur van de beleggingsportefeuille hier de nadruk op te leggen, wordt de rendementskans aanzienlijk verhoogd. 

Hoge voorspelbaarheid van relatieve rendementen

De beslissing om te investeren in een indexfonds komt doorgaans voort uit de wens naar een voorspelbaar relatief rendement. Beleggen in indexfondsen is gericht op het minimaliseren van afwijkingen van de benchmark, in tegenstelling tot actieve fondsen, die als doel hebben om de benchmark te overtreffen.

Zoals te zien is in de grafiek, hebben indexfondsen een grotere voorspelbaarheid van relatieve prestaties bereikt dan actieve fondsen. De spreiding van rendementen voor beleggers in actieve aandelenfondsen is veel groter dan bij indexfondsen. Terwijl het percentage actief beheerde beleggingen dat de benchmark overtreft van maand tot maand varieert, zijn de maandelijkse prestaties wijd verspreid rond de benchmark.

De prestaties van indexfondsen liggen geconcentreerd binnen een smalle band rond de benchmark. Daarom kan een belegger die op zoek is naar voorspelbare relatieve prestaties binnen een bepaalde marktsegment dit doel bereiken met minimale verdere controle door te beleggen in een indexfonds.

De allerlaagste totale kosten

Beleggers worden geconfronteerd met kosten, waaronder, maar niet beperkt tot, beheerkosten, transactiekosten en, waar van toepassing, belastingen – allemaal factoren die op de lange termijn een aanzienlijke druk kunnen uitoefenen op het netto rendement. Sommige kosten zijn zichtbaar, zoals beheerkosten, andere kosten onzichtbaar, zoals marktimpactskosten.

Zoals onderstaande grafiek laat zien is er sprake van een negatieve relatie tussen kosten en rendement.

Evidence Based Indexbeleggers mijden bubbles

Een groot risico dat ten koste van alles vermeden moet worden als belegger, zijn bubbels. Conventionele indexbeleggers en actief beheerde beleggingsfondsen hebben in het verleden in talloze bubbels belegd, met catastrofale gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de internetzeepbel van eind jaren ‘90, waarbij technologieaandelen torenhoge waarderingen bereikten voordat de markt ineenstortte. Een ander voorbeeld is Japan in de jaren ‘80, waar aandelen en vastgoed extreme waarderingen bereikten en de markt vervolgens decennialang slecht presteerde. Ook de ‘Nifty Fifty’ aandelen uit de jaren ‘60 en ‘70, een groep sterk groeiende Amerikaanse bedrijven die als onaantastbaar werden beschouwd, raakten na hun piek flink overgewaardeerd en kenden dramatische koersdalingen.

De belangrijkste voorspeller van rendement op de lange termijn is namelijk het waarderingsniveau. Hoe hoger de waardering van aandelen, des te lager het toekomstige rendement. Beleggers doen er daarom goed aan niet blind te vertrouwen op populaire markttrends, maar te kijken naar fundamentele factoren zoals waardering en winstgevendheid.

Evidence Based Indexbeleggers hebben geen last van stijldrift

Stijldrift treedt op wanneer een fondsbeheerder afwijkt van de oorspronkelijke beleggingsstrategie, bijvoorbeeld door te verschuiven tussen waarde- en groeiaandelen of van large- naar small-caps. Dit kan leiden tot inconsistente rendementen en verhoogde risico’s. Traditionele marktkapitalisatiegewogen indices, zoals de MSCI World of S&P 500, hebben geen vaste factor- of stijlfocus. Hierdoor kunnen zij onbedoeld doorschuiven naar dure groeiaandelen in periodes waarin deze een groot deel van de marktwaarde vertegenwoordigen (zoals de dotcom-bubbel of de recente dominantie van megacap-technologieaandelen). Dit leidt tot structurele verschuivingen in blootstelling en potentiële overwaardering.

Evidence-based indexbeleggers volgen echter een systematische, wetenschappelijk onderbouwde aanpak en blijven trouw aan hun strategie.

 

Evidence Based Indexbeleggers zijn gedisciplineerde lange termijn beleggers

Onderzoek toont aan dat reageren op nieuws leidt tot lagere rendementen. Het timen van instap- en uitstapmomenten, vaak op basis van nieuws of sterke koersbewegingen leidt vaak tot ondermaats rendement, zoals geïllustreerd in onderstaande figuur. Beleggers die hun positie in de MSCI World Index (in euro’s) verkopen op de dag na een drawdown van 5%, 10% of 20% ervaren een aanzienlijke negatieve impact op hun langetermijnrendement.

Evidence Based beleggers en financiële markten zijn vrienden

Er is veel aandacht voor kunstmatige intelligentie, maar er is nog een andere — zelfs veel slimmere — informatieverwerkingsmachine: de markt. Evidence Based beleggers benutten deze informatie die in prijzen besloten ligt om elke dag de kracht van de markt aan het werk te zetten. 

Evidence Based Indexbeleggen: De beste beleggingsfilosofie die er bestaan!

De laagst mogelijke kosten

De grootste spreiding.

Het hoogste rendement

Gebaseerd op wetenschappelijk bewijs

Bewezen succes

N

Beter dan conventioneel indexbeleggen