The Performance and Persistence of Individual Investors: Rational Agents of Tulip Maniacs?

apr 4, 2019

Samenvatting

The Performance and Persistence of Individual Investors: Rational Agents of Tulip Maniacs?

Rob Bauer, Mathijs Cosemans, Piet Eichholtz

De onderzoekers

Rob (R.M.M.J.) Bauer is Professor of Finance en verbonden aan de universiteit van Maastricht. Tevens is Bauer director of the European Centre for Corporate Engagement (ECCE). Mathijs Cosemans is een Associate Professor of Finance aan de RSM Erasmus University. Piet Eichholtz is hoogleraar Finance, School of Business and Economics aan de Universiteit van Maastricht. 

Het onderzoek en de conclusies

Wat is het recente bewijs over de prestaties van individuele beleggers? Doen sommige mensen het altijd beter en zo ja, waarom? In de paper met de titel “The Performance and Persistence of Individual Investors: Rational Agents of Tulip Maniacs? , onderzoeken Rob Bauer, Mathijs Cosemans en Piet Eichholtz de prestaties van individuele beleggers die handelen bij een Nederlandse online broker (Alex). Met behulp van een database die bestaat uit meer dan 68.000 accounts en acht miljoen transacties in aandelen, obligaties en derivaten in januari 2000 tot maart 2006, vinden ze dat:

  • Individuele beleggers beleggen doorgaans in relatief kleine aandelen met een hoge bèta.
  • Terwijl 65% van deze beleggers niet op maandelijkse basis handelen, handelt een kleine groep actief.
  • Gedurende 2000-2006 heeft de gemiddelde belegger een negatieve alpha . Zelfs de top tien van de best presterende beleggers slaagt er niet in om de markt consistent te verslaan. De 10% slechtste beleggers verliezen in de periode meer dan 90%. 
  • De belangrijkste oorzaak van de underperformance zijn hoge kosten en het gebruik van derivaten. Beleggers die gebruik maken van derivaten presteren minder goed dan andere individuele beleggers met gemiddeld 1,6% (3,3%) per maand in bruto (netto).
  • Hoewel de meest actieve traders de neiging hebben beter te presteren op basis van bruto rendementen, worden ze als laatste gerangschikt op basis van het nettorendement. Transactiekosten benadelen de prestaties van dergelijke handelaars met gemiddeld -3,5% per maand.
  • Vrouwen presteren vaak beter dan mannen , vooral tijdens een dalende markt, als gevolg van minder frequente handel en minder risicovolle portefeuilles.
  • Grote accounts presteren doorgaans beter dan kleine accounts.
  • De leeftijd van beleggers is over het algemeen niet gerelateerd aan de gerealiseerde rendementen.
  • Er zijn sterke aanwijzingen voor persistentie van de prestaties van individuele beleggers. 

De onderzoekers geven aan dat beleggers veel beter af zijn met een indexfonds. 

Taken together, our results demonstrate that the group of individual investors is extremely heterogeneous. We further confirm the prediction of modern portfolio theory that most investors are better off by holding an index fund. Most importantly, the substantial losses from excessive trading and investments in derivatives highlight the need to educate investors in financial decision making. Measuring the effect of financial education on investor behavior and performance is a fruitful area for future research.

Toelichting EBI Capital

De gemiddelde beleggers presteert op jaarbasis 10% slechter dan de markt. De enige conclusie die getrokken kan worden is dat zelf beleggen vaak erg kostbaar is. Het onderzoek toont aan dat het veel verstandiger is om gebruik te maken van een beleggingsspecialist. 

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!