Waarom reageerden de markten zo heftig op het nieuws over importtarieven?
We kregen de afgelopen dagen regelmatig de vraag waarom de markten zo heftig reageerden op de aankondiging van nieuwe importtarieven. Dat was toch al bekend? Tijd om dat wat beter uit te leggen.
Allereerst: financiële markten verwerken informatie razendsnel. Alleen écht nieuw of onverwacht nieuws zorgt voor koersbewegingen. En de markt werkt als een soort collectieve inschatting van wat we met z’n allen verwachten dat er gaat gebeuren.
In dit geval was er vooraf veel onzekerheid. Wat uiteindelijk werd aangekondigd, viel slechter uit dan wat de meeste beleggers hadden verwacht. In plaats van een gemiddeld, ingecalculeerd scenario kregen we de onderkant van de bandbreedte — een flinke tegenvaller dus. Geen “zwarte zwaan”, maar wel een onaangename verrassing: een “grijze zwaan”.
Wat we hiervan leren? We moeten ons instellen op meer volatiliteit. Onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers hogere risicopremies eisen — en dat vergroot het risico op koersdalingen.
Maar als we ons beleggingsplan goed hebben ingericht, dan hebben we dit soort scenario’s al meegenomen. In dat geval is het vooral belangrijk om rustig te blijven, niet in paniek te raken, en gewoon te blijven herbalanceren zoals gepland.
Juist nu is discipline belangrijk
Als aandelenmarkten stijgen, is het makkelijk om vast te houden aan de principes die nodig zijn voor succesvol langetermijnbeleggen. Maar zodra de koersen beginnen te dalen en de onzekerheid toeneemt, wordt het ineens een stuk lastiger. Precies op het moment dat discipline het hardst nodig is, laten we ons er vaak juist door in de steek. De huidige onrust rond importtarieven is zo’n moment waarop het verleidelijk is om foute keuzes te maken. Daarom een paar tips — wat we vooral wel en niet moeten doen:
Wat we beter niet kunnen doen:
Niet telkens onze portefeuille controleren.
Niet eindeloos naar financiële nieuwszenders kijken.
Niet denken dat we in deze onrust goede beleggingsbeslissingen kunnen nemen.
Geen emotionele keuzes maken — slaap er een nachtje over.
Niet luisteren naar mensen die deze daling niet zagen aankomen, maar nu ineens precies weten wat er gaat gebeuren.
Eigenlijk: helemaal niet luisteren naar mensen die denken dat ze iets kunnen voorspellen.
Wat we wel kunnen doen:
Focus houden op onze langetermijndoelen.
Onszelf herinneren dat aandelenmarkten over de lange termijn sterke rendementen hebben behaald, ondanks regelmatige (en soms forse) verliezen.
Beseffen dat koersdalingen altijd samengaan met zorgwekkend nieuws over de toekomst.
Onthouden dat niemand weet wat er morgen gebeurt — het kan beter worden, maar ook slechter.
Terugdenken aan waarom we een goed gespreide portefeuille hebben, en waarom we een langetermijnhorizon hanteren.
En misschien wel het belangrijkste: even naar buiten gaan voor een wandeling en tijd doorbrengen met familie of vrienden.
Laat je niet afleiden door onrust — houd je blik op de lange termijn
Schommelingen op de korte termijn horen nou eenmaal bij beleggen. Het is heel normaal dat de markt op en neer gaat, zeker in tijden van onzekerheid.
Toch laat de grafiek hieronder goed zien: ondanks periodes van flinke onrust en terugval, zijn aandelenmarkten op de lange termijn gewoon gestegen.
Dus laten we ons niet gek laten maken door wat er vandaag of morgen gebeurt. Rustig blijven, niet reageren op elke beweging, en vasthouden aan onze langetermijnstrategie — dát is wat uiteindelijk het verschil maakt.

Berenmarkten horen erbij – houd de blik op de lange termijn
Berenmarkten zijn nu eenmaal onderdeel van het beleggingsleven. Sinds 1972 heeft de MSCI World Index – een wereldwijde aandelenindex – maar liefst tien berenmarkten meegemaakt. We spreken van een berenmarkt als de beurs met meer dan 20% daalt ten opzichte van de laatste piek (in de grafiek zijn dat de grijs gearceerde periodes).
Toch laat de geschiedenis duidelijk zien: op de lange termijn (denk aan 10 jaar of meer) boeken aandelen meestal gewoon weer sterke rendementen.
Juist als markten dalen, is het belangrijk om niet zomaar uit te stappen. Door belegd te blijven, kunnen we namelijk meedoen aan het herstel dat meestal volgt na een scherpe daling.

De markt proberen te timen? Dat werkt (bijna) nooit
Een van de belangrijkste redenen waarom we niet moeten proberen om de markt te timen, is dat we dan het risico lopen om de beste beursdagen te missen. En dat kan op de lange termijn een flinke deuk geven in ons beleggingsresultaat. Historisch gezien vallen de beste en slechtste beursdagen opvallend vaak in dezelfde periodes — meestal tijdens momenten van onrust en onzekerheid. In de grafiek hieronder zie je dat de 20 slechtste dagen (goudkleurige balken) bijna een spiegelbeeld zijn van de 20 beste dagen (groene balken).
Omdat die goede en slechte dagen zo dicht bij elkaar liggen, is het nagenoeg onmogelijk om precies op het juiste moment in en uit te stappen. De kans dat we de opleving missen is simpelweg te groot.
Daarom blijft het advies hetzelfde: niet proberen te timen, maar gewoon belegd blijven.

Niet in paniek verkopen tijdens onrust op de markt
Snelle en stevige beursdalingen komen gelukkig niet vaak voor. Maar als het gebeurt, kunnen we als beleggers flink schrikken. De verleiding is dan groot om onze beleggingen te verkopen en (tijdelijk) in cash te gaan zitten.
Toch is dat vaak geen goede zet. Want op dat moment moeten we óók nog het juiste moment zien te vinden om weer terug de markt in te stappen — en dat is minstens zo lastig.
Wie lange tijd aan de zijlijn blijft staan, loopt bovendien het risico om een herstel te missen. En dan wordt het verlies misschien alleen maar groter.
Kortom: paniekverkopen werkt meestal averechts. Rust bewaren en vasthouden aan het plan is op de lange termijn vaak de verstandigste keuze.

Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!