Beleggers krijgen niet waarvoor ze betalen

okt 24, 2012

Beleggers krijgen niet waarvoor ze betalen

De eigenaren van de verschillende fondsenhuizen proberen zoveel mogelijk te profiteren van de gelden die beleggers aan hen toevertrouwen.

Als er één verband duidelijk is in de financiële dienstverlening dan is dit het verband tussen kosten en het uiteindelijke rendement dat bij beleggers terecht komt. Simpel gezegd; ‘hoe hoger de kosten, des te lager het rendement’. Met andere woorden ‘hoe meer beleggers betalen voor de dienstverlening, hoe minder rendement ze ontvangen’.

De tegenstrijdige belangen tussen de belegger en de industrie worden goed duidelijk in de kosten die beleggingsfondsen in rekening brengen bij hun cliënten. Het fondsenhuis is gebaat bij een zo hoog mogelijke opbrengst en de belegger is gebaat bij een zo laag mogelijk kostenniveau.

Morningstar heeft onderzocht hoe de verschillende beleggingsfondsen de afgelopen twintig jaar hebben gepresteerd. De fondsen die behoren tot de 25% fondsen met de laagste kosten (gemiddeld 0,65%) hebben een gemiddeld jaarrendement gerealiseerd dan 1,30% hoger ligt dan de fondsen die behoren tot de 25% fondsen met de hoogste kosten. Dit verschil van 1,30% heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het vermogen van een belegger. Door te kiezen voor een goedkope oplossing zou de belegger ruim 32% meer vermogen hebben opgebouwd. Dit verschil wordt gerealiseerd zonder een toename van het risico. Het is dus feiteljk ‘gevonden’ geld.

Gesorteerd op

Expense Ratio

Gemiddelde

Gemiddeld

Kwartiel

expense ratio

jaarrendement

Lage kosten

0,65%

8,82%

Hoge kosten

1,95%

7,62%

Verschil

-1,30%

1,20%

Groei van vermogen van € 10.000,-

Lage kosten

€ 44.200

Hoge kosten

€ 33.400

Verschil

€ 10.800

Een andere belangrijke relatie bestaat tussen de omloopsnelheid binnen een beleggingsfonds en het gerealiseerde rendement. De relatie is dat een hogere omloopsnelheid leidt tot een lager rendement.

Gesorteerd op

Omloopsnelheid

Gemiddelde

Gemiddeld

Kwartiel

omloopsnelheid

jaarrendement

Lage omloopsnelheid

14,30%

8,94%

Hoge omloopsnelheid

130,90%

7,86%

Verschil

-116,60%

1,08%

Groei van vermogen van € 10.000,-

Lage omloopsnelheid

€ 45.400

Hoge omloopsnelheid

€ 35.400

Verschil

€ 10.000

Beleggingsfondsen die behoren tot de 25% fondsen met de laagste omloopsnelheid realiseerden de afgelopen twintig jaar een rendement van 8,94%. Beleggingsfondsen die behoren tot de 25% fondsen met de hoogste omloopsnelheid realiseerden een gemiddeld jaarrendement van 7,86%. Fondsen met een lage omloopsnelheid presteerden dus 1,08% beter. Ook dit verschil heeft een enorm hoge impact op de vermogensontwikkeling van een belegger. Een belegger die gekozen heeft voor fondsen met een lage omloopsnelheid heeft na twintig jaar ruim 28% meer vermogen opgebouwd.

Wij constateren continue dat beleggers nauwelijks op de hoogte zijn van bijvoorbeeld dit soort verbanden.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!