Verbonden agent

Herman Oeberius Kapteijn

herman@ebicapital.nl

06 - 19 80 82 23

https://www.linkedin.com/in/ herman-oeberius-kapteijn-6397326/

herman@ebicapital.nl

06 - 19 80 82 23

https://www.linkedin.com/in/herman-oeberius-kapteijn-6397326/

Herman Oeberius Kapteijn

Ik zal rond de veertien jaar geweest zijn toen ik mijn eerste lesje fatsoen van mijn vader meekreeg. Uiteraard was de opvoeding al ruim daarvoor begonnen maar de felle reactie van mijn anders altijd zo rustige en bedachtzame vader is mij altijd bijgebleven.
Ik was die dag voor het eerst met de trein, samen met een vriendje, alleen van Heemstede naar Amsterdam gereisd. Wij vonden dat een hele reis en om het allemaal nog wat spannender te maken reisden wij zonder kaartje. ’s Avonds aan tafel vertelde ik over dit avontuur en over het zwart rijden en hoopte natuurlijk op een goedkeurende reactie van mijn vader over zoveel ondernemingszin en grensverleggend gedrag. Maar in plaats daarvan was zijn reactie fel afwijzend: “als je niet het fatsoen hebt om gewoon te betalen voor een kaartje dan heb je in die trein en Amsterdam helemaal niets te zoeken”. Heldere taal. Mijn vader was een fatsoenlijk mens en ik durf te zeggen dat dit de belangrijkste boodschap van zijn opvoeding is geweest.

Bij ons thuis werd nooit over geld gepraat. Geld was een middel (om bijvoorbeeld voor de trein te betalen) en geen doel in zichzelf. Mijn vader was medisch specialist dus wij hadden niets te klagen maar er werd niet met geld gestrooid. Als ik iets wilde hebben dan was de vraag van mijn vader altijd: “hoeveel heb je zelf?”. Had ik niks, dan had hij ook niks, had ik vijftig gulden dan had hij die vaak ook.

Opgegroeid in de regio Kennemerland, ben ik me altijd bewust geweest van het grote privilege dat ik genoot. Na het VWO ben ik in 1984 Rechten gaan studeren in Amsterdam. In de bijna twee jaar daarvoor had ik mijn militaire dienstplicht volbracht bij “Hare Majesteits Koninklijke Marechaussee”, een waardevolle tijd waarin ik me heb leren aanpassen aan alle verschillende soorten mensen die onze samenleving rijk is. En omdat sporten mijn grote hobby was, kwam ik volop aan mijn trekken. Een Coopertest van 3.500 meter was niet ongewoon.

Mijn studietijd was een mooie tijd waarin ik me breed verder kon ontwikkelen. Via een beleggingsstudieclubje ontstond mijn interesse in de financiële wereld en beleggen in het bijzonder. Het verbaasde dan ook niemand dat ik uiteindelijk in deze wereld terecht kwam.
In mijn studietijd ontstond ook een nieuwsgierigheid naar spiritualiteit. In een stad als Amsterdam kon het me mateloos fascineren hoe mensen zich via verschillende religies in het leven voortbewogen. We aten wel eens bij de Hari Krisna’s, dansen bij Zorba de Boeddha en bij mij om de hoek op de Bloemstraat huisvestte de Bibliotheca Philosophica Hermetica van Joost Ritman.

Spiritualiteit is voor mij niks zweverigs of vaags. Als je het niet in je dagelijkse leven kunt toepassen, dan is het wat mij betreft niet relevant. Het laat me zien dat het leven plaatsvindt in een groter geheel. ’s Avonds in de sportschool kickboksen was voor mij net zo spiritueel als mediteren of een boek lezen.
Het bruggetje naar beleggen is snel gemaakt. Geld heeft voor mij altijd in het perspectief gestaan van iets anders, iets groters dan het saldo op de bank. En dit is ook hoe ik naar mijn relatie met mijn klanten kijk. Natuurlijk gaat het gesprek over rendement en risico maar bovenal gaat het gesprek over de klant zelf, zijn financiële- en levensdoelstellingen. Het leven is dan misschien te kort is om slechte wijn te drinken maar het leven is zeker te kort om iedere dag met je vermogen bezig te zijn.

Voor ik bij EBI Capital (en De Vries Investment Services) werkte, was ik werkzaam bij verschillende grootbanken en een vermogensbeheerder. Geld was daar wel belangrijk, met name wat er iedere maand onderaan de streep overbleef voor de bank. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat dit uitmelken niet bij mij paste, we allebei niet blij werden in dit huwelijk dus de scheiding was een feit.

Bij De Vries Investment Services (en nu EBI Capital) voelde ik me gelijk thuis. Met de klant aan tafel in plaats van tegenover elkaar. Bovendien heb ik geleerd om voorbij de waan van de dag te kijken en doelstellingen leidend te laten zijn i.p.v. korte termijn succesjes.
Mijn ideale klant is iemand die begrijpt dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. Die begrijpt dat zijn of haar financiële doelstellingen het best gerealiseerd kunnen worden met een goed uitgewerkt plan en met een zuivere beleggingsfilosofie en iemand die niet twee keer per dag naar zijn portefeuille kijkt om te zien hoe het gaat. Die gelooft in een samenwerking die is gebaseerd op vertrouwen en respect voor elkaar.
Ik ben getrouwd met Gwendolin, heb zelf twee prachtige kinderen en heb er vier prachtige kinderen bij gekregen. Omdat ze allemaal het huis uit zijn, hebben mijn vrouw en ik drie (zwerf) honden in huis genomen dus voorlopig geen empty nest. Ik sport graag (iets minder fanatiek dan vroeger), hou van lezen en reizen en loop veel door het bos en op het strand met mijn drie schooiers.
Mocht het bovenstaande u aanspreken, dan kunt u contact met mij opnemen op 06 1980 8223 of via herman@ebicapital.nl voor een nadere kennismaking.