De reden waarom toekomstige koersen niet te voorspellen zijn

De efficiënte markthypothese

Efficient Capital Markets: A review of Theory and Empirical Work (Eugene Fama; Journal of Finance (1970)

De efficiënte-markthypothese (EMH) is de theorie in de financiële wetenschap dat in de prijs van effecten zoals aandelen alle publieke informatie en toekomstverwachtingen verwerkt zitten. Professor Eugene Fama ontwikkelde deze theorie eind jaren zestig en publiceerde het in mei 1970 in de Journal of Finance onder de titel “Efficient Capital Markets: A Review of Theory and Empirical Work”. In 2013 ontving Fama de Nobelprijs voor dit werk.

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn:

  • De prijs weerspiegelt alle beschikbare informatie en verwachtingen van alle marktpartijen;
  • De meest recente koers is de beste schatting van de werkelijke waarde;
  • Aanpassingen in de prijs zijn het gevolg van niet te voorspellen gebeurtenissen;
  • Koersen gedragen zich willekeurig en zijn dus niet te voorspellen

Alhoewel prijzen soms niet de werkelijke waarde weerspiegelen, zijn dergelijke omstandigheden zeer moeilijk te herkennen.Het volgen van bovenstaande conclusies heeft verregaande consequenties. Als de meest recente koers van een aandeel of obligatie de beste schatting is van de intrinsieke waarde, dan is het zinloos om te trachten ‘mispricing’ te identificeren. Het is dus onmogelijk om structureel betere beleggingsresultaten te behalen dan de markt behalve door geluk. Alle bekende informatie in de markt is reeds in de prijzen verwerkt, en toekomstige ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar. Als er nieuws bekend gemaakt wordt zullen alle actoren in de markt hun verwachtingen aanpassen. Sommigen zullen te optimistisch zijn en anderen te pessimistisch, maar de markt als geheel zal altijd gelijk hebben volgens deze hypothese.

Een buitengewone implicatie van dit onderzoek is dat beleggers het beste gebaat zijn bij passief geconstrueerde beleggingsportefeuilles. In plaats van de zoektocht naar ‘winnende’ beleggingsstrategieën of de jacht naar het ‘winnende’ beleggingsfonds is het veel verstandiger om je vermogen als belegger bloot te stellen aan de verschillende beleggingscategorieën, rekening houdend met het verwachte rendement en risico van de betreffende beleggingscategorie en dit aan te laten sluiten bij de eigen financiële doelstellingen en het eigen persoonlijke risicoprofiel.

Wie is EBI Capital?

De eerste beleggingsonderneming die indexbeleggen al in 2005 als leidende filosofie aanbood aan beleggers. Waar banken en de meeste vermogensbeheerder in 2014 een provisieverbod nodig hadden om een einde te maken aan retourprovisies konden wij al onafhankelijk adviseren omdat wij ons vanaf de start lieten betalen door onze cliënten. In 2012 zijn wij als eerste beleggingsonderneming in Nederland overgestapt op volledig wetenschappelijk onderbouwd beleggen. Wij zijn mede-oprichter van KNOX, een nieuw cooperatief broker- en bewaarplatform waarmee wij in de toekomst jouw kosten nog verder kunnen verlagen. Al zes keer zijn wij genomineerd voor de FD-Gazelle Award. Ons succes is te danken aan onze cliënten. Daar doen wij alles voor.

Met acht beleggingsspecialisten, waaronder twee gecertificeerde financial planners (MFP), twee gecertificeerde beleggingsanalisten (RBA), een gecertificeerde financial analyst (CFA) en meerdere DSI gecertificeerde beleggingsspecialisten heeft EBI de ervaring en deskundigheid om jou optimaal te adviseren.