Januari 2025
Het belangrijkste nieuwsfeit van januari was de inauguratie van Trump in het Witte Huis. Veel beleggers maken zich zorgen over de mogelijke impact die Trump kan hebben op de financiële markten, wat voor onzekerheid zorgt. Sommige cliënten benaderen ons en geven aan dat de huidige periode veel onzekerder is dan vroeger. Maar klopt deze bewering wel?
In onze opinie niet. De wereld is altijd onzeker geweest. In 2008 vroegen cliënten ons of zij hun spaargeld nog wel veilig konden stallen bij grootbanken als ABN AMRO, ING of Rabobank. Griekenland moest gered worden, want anders had het faillissement van dit mooie land de eurozone enorm in de problemen gebracht. En wat te denken van de onverwachte Brexit, de coronapandemie en de inflatie, die nog maar een paar jaar geleden boven de 10% steeg? Reken maar dat beleggers zich destijds zeer onzeker voelden over de toekomst.
We weten – met de kennis van nu – hoe dit is afgelopen, en we zijn maar al te vaak vergeten hoe onzeker we ons destijds voelden. Op welk moment je ook naar de toekomst kijkt, deze blijft gehuld in een dikke mist. Dat zal nooit anders zijn. Wat echter niet verandert, is dat de collectieve winsten van de meer dan 1.300 ondernemingen in je portefeuille blijven binnenstromen, jaar na jaar. En die winsten stijgen trendmatig: elk jaar met ongeveer 7% winstrendement, dat continu wordt toegevoegd aan de beleggingsportefeuille. Een aantrekkelijke en geruststellende gedachte.
Wij zorgen ervoor dat dit winstrendement aantrekkelijk blijft, en dit principe draagt eraan bij dat de beleggingsportefeuille door de tijd heen in waarde groeit.
Het grootste risico voor beleggers is het negeren van waarderingen. Wij proberen deze risico’s zo veel mogelijk te vermijden.
Nu de aandelenmarkten recent positieve rendementen hebben opgeleverd, kan het verleidelijk zijn om je winst te verzilveren. En als de markt daalt, lijkt het misschien slim om snel uit te stappen om verdere verliezen te voorkomen. Beide reacties zijn begrijpelijk, maar zelden verstandig.
Tot nu toe heeft de markt zich altijd hersteld. In het eerste geval loop je mogelijk toekomstig rendement mis, en in het tweede geval stap je later weer in tegen een hogere prijs. Maar opnieuw instappen is vaak lastiger dan het lijkt. Als de koersen dalen, voelt het onzeker om weer te beleggen – misschien zakt de markt nog verder. En als de koersen stijgen, lijkt het alsof je de boot hebt gemist. Het risico is dat je blijft wachten op het ‘juiste’ moment en uiteindelijk helemaal niet meer belegt.
Laat je dus niet meeslepen door de emotie van het moment. Blijf gefocust op de lange termijn, houd je aan je beleggingsplan en laat de markt haar natuurlijke schommelingen doormaken.
Aandelen
Na een prachtig 2024 hebben aandelen ook in de eerste maand van januari positieve rendementen opgeleverd. Met name aandelen uit de volwassen markten presteerden uitstekend, terwijl aandelen uit de opkomende markten wat achterbleven.
De Europese Centrale Bank lijkt voorlopig de rente te willen verlagen, terwijl de Amerikaanse centrale bank de rente in januari juist stabiel hield.

Obligaties
De tegenvallende groei in Europa zorgt op de obligatiemarkt voor kopzorgen. Vooral in Duitsland is dit straks een belangrijk onderwerp tijdens de verkiezingen. De kans bestaat dat er meer geld geleend gaat worden, waardoor de rente op nieuwe leningen hoger wordt en het de inflatie aanwakkert. Ook de laatste inflatiecijfers wijzen erop dat de inflatie nog niet onder controle is. Reden genoeg om de focus te houden op veiligheid en een zeer lage rentegevoeligheid.


Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!