Inleiding
We merken het aan recente vragen van cliënten die zich zorgen maken over de toegenomen onzekerheid. Met de onvoorspelbare Amerikaanse president Trump en zijn importtarieven en zijn ruzies met talloze landen kunnen we ons goed voorstellen dat dit beleggers onzeker maakt. Dit zien we ook terug in de recent dalende koersen.
In dit artikel proberen we houvast te geven hoe je als belegger met onzekerheid om moet gaan.
Houd vast aan de wiskunde
Correcties en volatiliteit zijn de prijs die beleggers moeten betalen voor superieure rendementen, en we zijn weer op dat moment aangekomen waarop beleggers wereldwijd zich zorgen maken over het verliezen van hun winsten. Onthoud dat de markt historisch gezien zo’n 60–70% van de tijd omhooggaat, wat betekent dat ze 30–40% van de tijd tegen ons in gaat. Je kalmte bewaren tijdens die 30–40% is wat de ‘compounders’ (degene die hun vermogen gestaag laten groeien) onderscheidt van de beleggers die telkens worden heen-en-weer geschud.
Het voelt ongemakkelijk om niet te weten of een daling van 5% zal uitgroeien tot een bearmarkt van 25%, maar sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal niet te voorspellen. Sterker nog, de meeste dingen niet. We kunnen alleen onze portefeuilles zo samenstellen en afstemmen dat we het risico-rendementprofiel optimaliseren, zonder dat we er ’s nachts wakker van liggen. Het helpt om te weten dat de markten zich altijd hebben hersteld van koersdalingen—meestal vrij snel, maar soms langzaam—maar juist tijdens die dalingen dreigen onze primitieve hersenen ons rationele denken te overrulen.
Voor veel beleggers bestaat risico uit het permanent verliezen van kapitaal, maar je kunt er ook zo naar kijken: aangezien de markten zich tot nu toe altijd hebben hersteld, zullen ze dat ook doen vóórdat je je spaargeld nodig hebt? Op dat punt komen portefeuillesamenstelling en de efficiënte-portfolio-theorie in beeld, evenals regelmatig herbalanceren van de portefeuille.
Voor nu staat de aandelenkoersen ca. 7 % lager dan zijn recente hoogste punt ooit. Sinds 1927 hebben correcties van 5% zich 57% van de tijd voorgedaan, terwijl dalingen van 10% zich in 37% van de gevallen voordeden. Sterker nog, we hadden er vorig jaar zomer ook een, na angst voor groeivertragingen en het afwikkelen van de yen carry trade. Bearmarkten (20% daling) hebben zich 20% van de tijd voorgedaan, en toch heeft de aandelenmarkt op de lange termijn een samengesteld rendement van 9% tot 11% per jaar gerealiseerd. Beleggen draait om kille wiskunde, en dit zijn waardevolle historische statistieken om in gedachten te houden terwijl we ons zorgen maken over wat er komen gaat.
Hieronder hebben we een grafiek van de Amerikaanse S&P 500 index opgenomen. Deze grafiek laat het duidelijk zien dat koersdalingen een normaal verschijnsel zijn. Zonder koersdalingen zouden aandelen risicoloos zijn en risicoloze beleggingen leveren ook een risicoloos rendement op.

Conclusie
Wat de rest van dit turbulente jaar gaat brengen, blijft zoals altijd onzeker. Leven tussen hoop en vrees hoort bij beleggen. Beleggers die de markten vertrouwen zijn op de langere termijn altijd beloond met een prachtig rendement. Reageren op onzekere periodes is maar al te vaak de verkeerde reactie. Wanneer is aanpassing van je risicoprofiel wel verstandig? Dat kan in de volgende gevallen: Heb je binnenkort geld nodig uit de beleggingsportefeuille, dan kan aanpassen verstandig zijn. Voor langetermijnbeleggers zijn dalingen vaak ruis. Beursdalingen zijn vaak koopgelegenheden. Verkopen in een dip is zelden slim. Laag bijkopen kan zorgen voor een gunstigere instapprijs! Als marktschommelingen stress opleveren, is het goed om samen te kijken of je portefeuille nog steeds bij jou en je doelen past. Misschien past een lager risicoprofiel beter bij je.

Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!
Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.