Deglobalisering, valuta en internationale spreiding
Een recente studie van Jeff Ptak van Morningstar schat dat de gemiddelde Amerikaanse fondsenbelegger eind 2024 ongeveer 82% van zijn aandelenportefeuilles in Amerikaanse aandelen aanhield. Hoewel de Amerikaanse markt de afgelopen 15 tot 20 jaar ongetwijfeld is gegroeid ten opzichte van niet-Amerikaanse aandelen (zoals weergegeven in Figuur 1), is 82% nog steeds veel meer dan het gewicht van Amerikaanse aandelen in de wereldmarkt, dat eind vorig jaar ongeveer 66% bedroeg (en dit jaar iets is gedaald). Het punt is niet dat het marktaandeel voor elke belegger de juiste keuze zou moeten zijn. Er zijn veel redenen waarom een belegger beter af kan zijn met een lagere allocatie aan niet-Amerikaanse aandelen, zoals belasting en kosten. Andere beleggers geven misschien de voorkeur aan zwaarder beleggen in Amerikaanse aandelen vanwege onbekendheid met buitenlandse beleggingen of de overtuiging dat de prestaties van de Amerikaanse markt in het verleden zullen aanhouden. Uiteindelijk geloven wij dat de redenen achter deze beslissing ertoe doen en bewust moeten worden ontworpen voor de langetermijndoelen. Een zware overweging van één enkel land kan de potentiële voordelen van diversificatie beperken. Daarom bieden we, in een tijd van grote onzekerheid op de wereldwijde markten, herinneringen en context vanuit de huidige markt- en economische omgeving die naar onze mening het pleidooi voor wereldwijde diversificatie en het aannemen van een langetermijnperspectief ondersteunen.

“Figuur 1 | Amerikaanse outperformace van de afgelopen 15+ jaar heeft geleid tot een groter aandeel in de wereldmarkt.”
Na een lange periode van Amerikaanse outperformance, is het scenario tot nu toe in 2025 omgeslagen
De basale gedachte achter diversificatie over wereldwijde markten is dat onze thuismarkt soms beter zal presteren en soms minder goed. Beleggen in de wereldwijde beleggingsmogelijkheden betekent dat als binnenlandse aandelen slecht presteren, de outperformance van andere markten de totale rendementen van onze portefeuille zal verbeteren. Deze diversificatie kan leiden tot betere rendementen dan wanneer we alleen in lokale aandelen hadden belegd. Het is een eenvoudig maar gedegen beleggingsprincipe, gezien de variabiliteit van rendementen per land in de loop van de tijd.
Voor sommigen kunnen deze concepten echter moeilijk te vertrouwen zijn, aangezien de Amerikaanse markt jarenlang sterkere rendementen leek te leveren dan veel andere markten. Dit jaar is anders geweest. Vier maanden is weliswaar een korte periode, maar het is ook een goede herinnering aan hoe snel dingen kunnen veranderen en waarom beleggers voorzichtig moeten zijn om niet af te leiden dat prestaties uit het verleden kunnen voorspellen wat er hierna zal gebeuren. Naarmate de markt nieuwe informatie verzamelt, kunnen prijzen snel verschuiven, aangezien beleggers veranderende vooruitzichten en risico’s in verschillende markten afwegen. We hebben dat recentelijk zien gebeuren, en de omvang van de outperformance buiten de VS is niet klein geweest. Figuur 2 vergelijkt de cumulatieve rendementen van het S&P 500® Index (Amerikaanse aandelen) en de MSCI ACWI ex-USA Index (niet-Amerikaanse aandelen) tot nu toe dit jaar. Terwijl de Amerikaanse markt dit jaar daalde (-4,9%), stegen de niet-Amerikaanse aandelen (8,0%) met een relatieve outperformance van bijna 13%!

Figuur 2 | Beleggen buiten de VS heeft geholpen in 2025
Lagere dollar speelt grote rol
Een verzwakkende dollar heeft in 2025 bijgedragen aan de rendementen van niet-Amerikaanse aandelen. Wanneer Amerikaanse beleggers buitenlandse aandelen kopen, worden ze blootgesteld aan twee bronnen van rendement. Ten eerste ontvangen ze het rendement van de onderliggende aandelen in hun lokale valuta. Ten tweede weerspiegelt het totale rendement van de investering veranderingen in de wisselkoersen tussen de Amerikaanse dollar (USD) en de aangehouden lokale valuta’s. Simpel gezegd, een verzwakkende dollar zal bijdragen aan op USD gebaseerde rendementen (d.w.z. u kunt meer dollars krijgen voor een eenheid buitenlandse valuta dan voorheen). Daarentegen vermindert een stijgende dollar het rendement (d.w.z. u kunt minder dollars krijgen dan voorheen). In 2025 hebben we het eerste waargenomen, en dit heeft bijgedragen aan de rendementen van niet-Amerikaanse aandelen in USD. Figuur 3 toont het cumulatieve rendement tot nu toe dit jaar voor een veelgebruikte maatstaf voor de dollar (ICE U.S. Dollar Index), die de verandering in USD meet ten opzichte van een mandje van belangrijke internationale valuta’s. Dit jaar is de index met meer dan 8% gedaald.

Belangrijk is dat we weten dat dit niet de eerste keer is dat niet-Amerikaanse markten de VS verslaan. Historisch gezien zijn periodes van niet-Amerikaanse outperformance vaak samengevallen met een verzwakkende dollar. We zien dit in Figuur 4, dat voortschrijdende periodes van vijf jaar van Amerikaanse aandelenrendementen minus niet-Amerikaanse aandelenrendementen uitzet tegen maandelijkse prijzen voor de U.S. Dollar Index. Natuurlijk is valuta slechts één component van de niet-Amerikaanse aandelenrendementen, en het is niet bekend welke richting de USD de komende maanden en jaren zal opgaan. Wat wel duidelijk is, is dat als de dollar verder verzwakt, dit de rendementen van niet-Amerikaanse aandelen zou moeten verbeteren, en een wereldwijd gediversifieerde portefeuille hiervan zou kunnen profiteren.

Figuur 4 | Eerdere perioden van niet-Amerikaanse outperformance vielen vaak samen met een verzwakkende dollar. Voortschrijdende 5-jaars rendementen (MSCI USA – MSCI World ex-USA) versus U.S. Dollar Index.
Het toenemende potentieel voor deglobalisering verdient aandacht. Een aanvullende overweging zijn de potentiële effecten van verschuivende wereldwijde handelsdynamieken, gestimuleerd door veranderend beleid. Belangrijke onzekerheden zijn:
- Zullen de huidige beleidsplannen standhouden?
- Zullen er handelsovereenkomsten komen die de huidige of voorgestelde tarieven verlagen?
- Zullen andere landen wraak nemen als er niet snel handelsovereenkomsten worden gesloten?
- Hoe zal de tarievenoorlog diverse wereldwijde economieën en bedrijven beïnvloeden?
Wat zich ontvouwt, kan gevolgen hebben die bijdragen aan de winnaars en verliezers onder de wereldwijde markten in de toekomst. Ter context toont Figuur 5 de enorme omvang van de eerdere handel tussen de VS en andere markten. Paneel A toont de totale import en export tussen de VS en alle andere landen in 2024, samen met enkele belangrijke regio’s die zijn opgenomen in de totalen per land. In 2024 importeerde de VS meer dan $4 biljoen aan goederen en diensten, terwijl meer dan $3 biljoen werd geëxporteerd naar andere landen.

Figuur 5 | De handel tussen de VS en andere landen was enorm in 2024.
Paneel B toont dezelfde gegevens voor de 10 grootste handelspartners van de VS, gebaseerd op de totale import in 2024. Meer dan $400 miljard werd door de VS geïmporteerd uit Mexico, Canada en China, en ongeveer $200 miljard of meer werd naar elk van deze landen geëxporteerd. Alles bij elkaar bedroeg de wereldwijde handel in 2024 meer dan $33 biljoen – een record. Maar handel is niet het enige kanaal waarlangs wereldwijde economieën met elkaar verbonden zijn. Er is ook investering. Zoals weergegeven in Figuur 6, houden Amerikaanse ingezetenen biljoenen dollars aan niet-Amerikaanse aandelen en obligaties aan, terwijl niet-Amerikaanse ingezetenen ook biljoenen aan Amerikaanse effecten aanhouden. En wanneer investeringen van het ene land in andere worden geplaatst, kunnen ze ook deelnemen aan de groei die in andere markten wordt ervaren, aangezien hun kapitaal aan het werk wordt gezet.

Figuur 5 Paneel B | Totale Amerikaanse import/export van goederen en diensten per top 10 handelspartners in 2024 (in miljarden USD).
De cijfers in Figuren 5 en 6 benadrukken de belangrijke rol die grensoverschrijdende handel en investeringen hebben gespeeld in de wereldwijde economische groei. Landen over de hele wereld zijn in de loop van de tijd steeds meer geïntegreerd geraakt. De meeste landen zijn sterk afhankelijk van anderen voor de levering van consumptiegoederen en -diensten en voor het ontvangen van kapitaal voor groei. Hogere tarieven en andere handelsbarrières tussen ‘s werelds grootste economie en andere landen, indien deze gedurende een langere periode worden gehandhaafd, zullen naar verwachting de handel in goederen en diensten die de VS binnenkomen en verlaten doen afnemen en deglobaliserende effecten hebben. We zien hier al bewijs van. Zo waren de vrachtschepen die in de week van 3 mei in havens van Zuid-Californië vanuit China zouden aankomen, 44% lager dan een jaar eerder.
In tijden van onzekerheid kan diversificatie je vriend zijn Om duidelijk te zijn: de voordelen van wereldwijde diversificatie waren al sterk voordat de onzekerheid rondom de wereldwijde handel ontstond. Recente gebeurtenissen bieden alleen nieuwe overwegingen die wijzen op de potentiële risicobeheersvoordelen van het spreiden van onze portefeuilles over een breder beleggingsuniversum. Voor degenen die eerder hebben besloten om hun volledige of grootste deel van hun aandelenportefeuille in Amerikaanse aandelen te beleggen, is een verstandige volgende stap naar onze mening om te controleren of die allocatie past bij hun langetermijndoelen en risicotolerantie.

Jan de Vries
Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.
jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48
Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!