EBI feliciteert de DAX

jul 8, 2024

Inleiding

Wat de AEX-index voor Nederlandse beleggers is, is de DAX®-index voor Duitse beleggers.

De DAX®-index werd geïntroduceerd op 1 juli 1988 en heeft in de afgelopen 36 jaar gefungeerd als barometer van de Duitse aandelenmarkt, en is uiteraard beïnvloed door zowel binnenlandse als wereldwijde gebeurtenissen.

De benchmark voor de grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven heeft sinds de oprichting een samengesteld jaarlijks rendement van 8% opgeleverd, inclusief dividenden — een totaal van maar liefst 1.575%! In die periode heeft de index ook een uitgebreide familie van subindices en afgeleide strategieën voortgebracht, en is hij de onderliggende waarde geworden voor een van ’s werelds grootste ecosystemen van financiële producten — waaronder genoteerde derivaten, ETF’s en gestructureerde producten.

De belangrijkste ontwikkeling in Duitsland in de afgelopen 36 jaar, de hereniging van het land in oktober 1990, ging vooraf aan een decennium van aandelenwinsten. De index steeg bijna zesvoudig tussen toen en zijn piek in maart 2000 en kende in 1997 zijn beste jaar ooit (+47%).

Met grote blootstellingen aan de cyclische supersectoren van industriële goederen & diensten en technologie, werd de index beïnvloed door de wereldwijde financiële en economische crises van 2000, 2008 en 2020. De DAX kelderde 73% tussen maart 2000 en maart 2003 toen de dot-com zeepbel de jaren ’90 tot een einde bracht. De Duitse benchmark verloor 55% tussen juli 2007 en maart 2009 als gevolg van de wereldwijde bankencrisis, en daalde 39% in minder dan een maand tijdens de COVID-19 crash in februari/maart 2020.

Deze turbulente periodes werden uiteindelijk achtergelaten en de DAX-index is telkens weer vooruit gegaan.

Veranderd landschap, vertrouwde namen

De evolutie van de index viel ook samen met een diepe transformatie van het financiële landschap van Europa — van de uitbreiding van elektronische handel tot de introductie van de euro, de ETF-boom en de opkomst van duurzaam beleggen. Als illustratie van die vooruitgang begon de DAX in 2006 elke seconde te worden berekend, vergeleken met eens per minuut bij de lancering. De voorganger van de benchmark, de Börsen-Zeitung Index, werd eens per dag berekend.

Ondanks de wendingen van de markt en de snelle globalisering van de afgelopen drie decennia, toont de Duitse benchmark nog steeds een opmerkelijk stabiele samenstelling. Elf van de oorspronkelijke DAX-componenten in 1988 zijn zonder onderbreking lid van de index gebleven tot op heden. Dit omvat wereldberoemde merken zoals BASF, Bayer, BMW, Daimler, Deutsche Bank, Siemens en Volkswagen.

Methodologie veranderingen

De laatste jaren hebben belangrijke veranderingen in de methodologie achter de DAX gebracht, na marktconsultaties. In september 2021 breidde de index uit van 30 naar 40 componenten, wat de grootste hervorming in de geschiedenis van de benchmark voltooide, een herziening die ook de winstgevendheid en financiële rapportagevereisten voor indexcomponenten verhoogde. In maart 2024 werd de maximale weging van individuele aandelen verhoogd van 10% naar 15%.

Marktkapitalisatie blijft het belangrijkste criterium voor selectie in de index, met liquiditeit, free-float, kwaliteit en winstgevendheidsfilters die in overweging worden genomen. Voor een volledige methodologiegids, klik hier.

Met zijn vinger aan de pols van de Duitse markt, liquide samenstelling en transparante methodologie, heeft de DAX-index na 36 jaar zijn positie als de onbetwiste benchmark van het land verstevigd.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!

Aanvullende informatie

Dit artikel is een vertaling van Stoxx (https://stoxx.com/dax-36-years-tracking-the-german-stock-markets-eventful-run)