Beleggingslessen van EBI: Doe zoals Roger Federer

jun 20, 2024

Inleiding

Sinds de oprichting van onze onderneming in 2005 probeer ik beleggers tips te geven. Omdat ik vroeger veel tennis heb gespeeld, gebruik ik vaak lessen uit deze sport. Zo vergeleek ik ooit de efficiënte markthypothese met een tenniswedstrijd tegen een tegenstander met de eigenschappen van Federer, Nadal en Djokovic in één speler. De markt waarin beleggers actief zijn wordt gedomineerd door talloze hoogopgeleide professionals. Het idee om slimmer te zijn dan de collectieve wijsheid is niet erg plausibel. Ook vertelde ik ooit dat het slechtste wat kan gebeuren is beginnen met een fantastische backhand. Op mijn niveau is een dergelijke slag niets meer of minder dan puur geluk. Echter, je probeert vaker een dergelijke slag te slaan met als resultaat vele missers. Dit heeft weer betrekking op een belegger die door speculatie winst behaalt en vervolgens dit ‘kunstje’ probeert te herhalen.

Deze keer werd mijn aandacht recent getrokken door een lezing die Roger Federer hield aan de Universiteit Dartmouth.

Federer vertelde onder andere het volgende:

“In tennis, perfection is impossible… In the 1,526 singles matches I played in my career, I won almost 80% of those matches… Now, I have a question for all of you… what percentage of the POINTS do you think I won in those matches?

Only 54%.

In other words, even top-ranked tennis players win barely more than half of the points they play.

When you lose every second point, on average, you learn not to dwell on every shot.

You teach yourself to think: OK, I double-faulted. It’s only a point.

OK, I came to the net and I got passed again. It’s only a point.

Even a great shot, an overhead backhand smash that ends up on ESPN’s Top Ten Plays: that, too, is just a point.”

Ik heb de data nog even nagekeken. Volgens de site van de ATP tour won Federer 54% van alle gespeelde punten. Dat in een bijzonder feit. Dat betekent dat Federer maar liefst 46% van alle gespeelde punten verloor. En toch wist Federer 80% van al zijn wedstrijden te winnen.

Hier loopt uiteraard een prachtige parallel met beleggen. Je zou elk punt dat Federer speelt kunnen vergelijken met een dag beleggen. Elke dag dat je belegt, heb je een kans van iets meer dan 50% om een positief rendement te behalen. Neem nu bijvoorbeeld de rendementen van een kernfonds uit onze modelportefeuille; het Dimensional Global Core Equity Fund. Dit fonds bestaat sinds 3 september 2008. Hieronder zie je de dagelijkse mutaties.

Van de 3.725 gemeten handelsdagen blijkt 54,48% een positieve handelsdag geweest te zijn. Maar liefst 45% van de handelsdagen heeft dus een verlies opgeleverd. Als er sprake was van een positieve handelsdag, bedroeg het rendement gemiddeld 0,79%, en als er sprake was van een negatieve handelsdag, bedroeg het gemiddelde verlies -0,84%. Omdat er iets meer positieve dagen dan negatieve handelsdagen waren, bedroeg het gemiddeld dagrendement een magere 0,05%. Maar dankzij het rente-op-rente-effect levert dit na iets langer dan 10 jaar 4,4 keer zoveel vermogen op als waarmee je indertijd bent begonnen.

De les die je dient te onthouden, is dat een korte termijn focus op de performance van je beleggingsportefeuille je niet helpt om de lange termijn beloning uit het oog te verliezen. Om de parallel met Federer af te sluiten: als hij na elk verloren punt had opgegeven, was hij nooit die speler geworden met 20 Grand Slam-titels.

Jan de Vries

Jan is founding partner van EBI Capital. Binnen EBI Capital is Jan verantwoordelijk voor de wetenschappelijk onderbouwde beleggingsfilosofie.

jan@ebicapital.nl
06 – 46 44 51 48

Heb je vragen of wil je reageren op dit artikel? Schroom niet om contact met ons op te nemen!